Składniki (na 2 porcje):
ok. 250 g pomidorków koktajlowych
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
5-6 gałązek świeżego tymianku
100 g makaronu orzo
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego lub bazyliowego
sól, pieprz
parmezan do podania
Sposób przygotowania:
- Opłukane pomidorki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj 2 ząbki czosnku, gałązki tymianku, polej oliwą (ok. 3 łyżkami), posyp solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180⁰ C). Po 20-30 minutach pomidorki powinny być gotowe czyli upieczone (pomidorki można też przygotować na patelni.
- Na patelni podgrzej pozostałą oliwę, dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Przez chwilę podsmażaj czosnek i dodaj orzo. Na małym ogniu podsmaż orzo mieszjąc do minimalnego zeszklenia.
- Na patelnię wlej wino, zamieszaj i przykryj pokrywką. Jeśli wino zbyt szybko odparowuje, można dolać trochę bulionu. W ten sposób duś orzo do momentu, kiedy stanie się al dente. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj pesto i zamieszaj.
- Rozłóż orzo na porcje, na każdej porcji umieść pieczone pomidorki, całość posyp parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz