Składniki:
Ciasto (na podłużną foremkę do tarty)
150 g mąki pszennej
szczypta soli
75 g masła (użyłam masła Kerrygold)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
mały słoiczek kwaśnego dżemu (np.
czarna porzeczka, jeżyna, mirabelka)
odrobina masła do wysmarowania formy
i bułka tarta do jej wysypania
krem chałwowy:
250g serka mascarpone
100 g chałwy waniliowej
50 g białej czekolady
do dekoracji:
np. czekoladki Giotto oraz migdały
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć jednolite, gładkie ciasto i wyłóż nim spód i brzegi foremki wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na min. 30 min.
- Piekarnik rozgrzej do 180⁰ C. W foremce na cieście umieść arkusz papieru do pieczenia, na niego wysyp suchą fasolę lub groch, aby obciążyć spód ciasta. Wstaw foremkę do piekarnika. Po 20 minutach zdejmij papier wraz z fasolkami i dopiecz spód do lekkiego zrumienienia (ok. 10 min.) Odstaw do wystygnięcia.
- Czekoladę połam na kawałki i umieść w miseczce, którą następnie wstaw do większej miski z gorącą wodą. Mieszaj czekoladę w miseczce, kiedy tylko się całkowicie rozpuści wyjmij naczynie z gorącej wody i odstaw na bok, żeby czekolada przestygła do temperatury pokojowej.
- Mascarpone rozetrzyj w misce i dodaj pokruszoną chałwę. Razem zmiksuj na jednolity, gładki krem. Po trochu dodawaj do kremu przestudzoną czekoladę, cały czas mieszaj, żeby gładko połączyła się z resztą kremu.
- Na upieczony spód tarty wykładamy dżem, a na nim wykładamy krem chałwowy rozprowadzając równo na całej powierzchni.
- Udekoruj mazurek w dowolny sposób i wstaw do lodówki, żeby krem zesztywniał i dał się łatwo kroić. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz