piątek, 26 lipca 2024

Makaron nero di sepia z krewetkami i burratą


Składniki (na 2 porcje):

makaron nero di sepia (spaghetti lub inny kształt) można ewentualnie użyć zwykłego makaronu
12-15 szt obranych krewetek (zależnie od wielkości)
sól, pieprz, czerwona papryka i czosnek w proszku
1 łyżka oliwy
2 solidne łyżki masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
12-15 pomidorków koktajlowych
½ szklanki białego, wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
listki tymianku (z 3-4 gałązek)
2 kulki sera burrata
płatki chilli do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Krewetki przypraw podanymi przyprawami (dobrze, jeśli poleżą w przyprawach ok. godziny).
  3. Rozgrzej olej, wrzuć krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na miseczkę.
  4. Na patelnię po krewetkach  dodaj masło, a gdy się rozpuści, czosnek i pomidorki. Gdy czosnek się zeszkli, wlej wino i sok z cytryny. Gotuj przez 2-4 minuty lub do lekkiego zredukowania, na koniec dopraw do smaku solą.
  5. W międzyczasie odcedź makaron zostawiając 3-5 łyżek wody z gotowania.
  6. Gdy ilość sosu zostanie zredukowana o ok. połowę, dodaj do niego krewetki i odcedzony makaron, wlej wodę z gotowania makaronu, podgrzej razem mieszając i od razu podaj z kulką burraty. Gotowe danie posyp płatkami chilli, ewentualnie listkami tymianku lub natki pietruszki.

Gdzie kupić makaron nero di sepia? Najłatwiej w delikatesach włoskich, czasem w restauracjach, czasem w hipermarketach na tygodniach tematycznych, przez internet.

Gdzie kupić ser burrata? Najprościej w Lidlu, można go ewentualnie zastąpić mozzarellą.

 Uwaga! Makaronu nie łam na kawałki przed gotowaniem, to profanacja włoskiej kuchni! Ugotowanego makaronu nigdy nie przelewaj zimną wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz