makaron nero di sepia (spaghetti lub inny kształt) można ewentualnie
użyć zwykłego makaronu
12-15 szt obranych krewetek (zależnie od wielkości)
sól, pieprz, czerwona papryka i czosnek w proszku
1 łyżka oliwy
2 solidne łyżki masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
12-15 pomidorków koktajlowych
½ szklanki białego, wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
listki tymianku (z 3-4 gałązek)
2 kulki sera burrata
płatki chilli do posypania
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Krewetki przypraw podanymi przyprawami (dobrze, jeśli poleżą w przyprawach ok. godziny).
- Rozgrzej olej, wrzuć krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na miseczkę.
- Na patelnię po krewetkach dodaj masło, a gdy się rozpuści, czosnek i pomidorki. Gdy czosnek się zeszkli, wlej wino i sok z cytryny. Gotuj przez 2-4 minuty lub do lekkiego zredukowania, na koniec dopraw do smaku solą.
- W międzyczasie odcedź makaron zostawiając 3-5 łyżek wody z gotowania.
- Gdy ilość sosu zostanie zredukowana o ok. połowę, dodaj do niego krewetki i odcedzony makaron, wlej wodę z gotowania makaronu, podgrzej razem mieszając i od razu podaj z kulką burraty. Gotowe danie posyp płatkami chilli, ewentualnie listkami tymianku lub natki pietruszki.
Gdzie kupić makaron nero di sepia?
Najłatwiej w delikatesach włoskich, czasem w restauracjach, czasem w hipermarketach
na tygodniach tematycznych, przez internet.
Gdzie kupić ser burrata?
Najprościej w Lidlu, można go ewentualnie zastąpić mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz