Składniki
na okrągłą
formę do tarty ( 4 porcje jako przekąska, 2 porcje jako danie główne)
ciasto na spód:
odrobina masła do wysmarowania
formy i mąki do jej wysypania
190 g mąki pszennej
110 g masła (użyłam masła
Kerrygold)
szczypta soli
igiełki z 2-3 gałązek rozmarynu drobno
posiekane
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku pokrojone w
plasterki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
ok. 500 g kurek dokładnie
oczyszczonych i opłukanych
garść szpinaku opłukana i osuszona
200 ml kremówki
4 jajka
sól, pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Foremkę do tarty wysmaruj odrobiną masła i wysyp mąką.
- Mąkę wysyp na stolnicę lub do miski, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i rozmaryn. Zacznij zagniatać ciasto. Gdy masa zacznie przypominać gruby piach, zrób na środku dołek i dodaj wodę. Zagnieć jednolite ciasto, następnie rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na ½-1 h.
- Piekarnik rozgrzej do 180⁰ C. W foremce na cieście umieść arkusz papieru do pieczenia, na niego wysyp suchą fasolę lub groch, aby obciążyć spód ciasta. Wstaw foremkę do piekarnika. Po 15-20 minutach zdejmij papier wraz z fasolkami i dopiecz spód do lekkiego zrumienienia (ok. 10 min.) Wyjmij foremkę, ale nie wyłączaj piekarnika.
- Gdy spód się piecze, przygotuj kurki. Dokładnie je opłucz w ciepłej wodzie z 1 łyżką soli, osusz.
- Na patelni podgrzej 1 łyżką masła, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż do zeszklenia. Dodaj kurki. Smaż grzyby na średnim ogniu mieszając przez około 10-15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem, odstaw.
- Liście szpinaku pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka roztrzep razem z kremówką i wymieszaj z grzybami i szpinakiem i cheddarem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowany farsz wylej na upieczony i przestudzony spód. Rozłóż go równomiernie na dnie.
- Gotową tartę wstaw do gorącego piekarnika na ok 30 minut lub do czasu, aż masa jajeczna się zetnie. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz