poniedziałek, 19 sierpnia 2024

Sałatka z kolorowych pomidorów i brzoskwiń z burratą





Składniki (2 porcje)
3-4 pomidory różnych odmian i w różnych kolorach
garść pomidorków koktajlowych
1 duża, twarda brzoskwinia
1 opakowanie sera burrata
2-3 łyżki pestek granatu
sól, pieprz
oliwa

do posypania:
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
mała garść bazylii

Sposób przygotowania:
  1. Ziarna dyni, sezamu i kopru włoskiego podpraż na suchej patelni i odstaw, żeby przestygły.
  2. Pomidory pokrój w grube plastry, brzoskwinie na ósemki i rozłóż na talerzu. Na wierzchu rozrzuć połówki pomidorków koktajlowych i pestek granatu.
  3. Burratę podrzyj na kawałki i rozłóż ją na pomidorach.
  4. Posyp wszystko solą i pieprzem.
  5.  Przestudzonymi ziarnami posyp sałatkę.
  6. Na koniec udekoruj sałatkę listkami bazylii i tymianku i polej oliwą i podaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz