Składniki (2 porcje)
3-4 pomidory różnych odmian i w różnych kolorach
garść pomidorków koktajlowych
1 duża, twarda brzoskwinia
1 opakowanie sera burrata
2-3 łyżki pestek granatu
sól, pieprz
oliwa
do posypania:
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
mała garść bazylii
Sposób przygotowania:
- Ziarna dyni, sezamu i kopru włoskiego podpraż na suchej patelni i odstaw, żeby przestygły.
- Pomidory pokrój w grube plastry, brzoskwinie na ósemki i rozłóż na talerzu. Na wierzchu rozrzuć połówki pomidorków koktajlowych i pestek granatu.
- Burratę podrzyj na kawałki i rozłóż ją na pomidorach.
- Posyp wszystko solą i pieprzem.
- Przestudzonymi ziarnami posyp sałatkę.
- Na koniec udekoruj sałatkę listkami bazylii i tymianku i polej oliwą i podaj z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz