Składniki na ok. 6 porcji
ciasto na spód:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła (użyłam masła
Kerrygold)
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
5-6 szt dojrzałych, ale twardych
brzoskwiń (mogą być też nektarynki)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść jeżyn (dowolnie)
dodatkowo
1 łyżka kaszki manny
1 łyżka roztopionego masła
2-3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- W misce lub na stolnicy wymieszaj wszystkie składniki ciasta oprócz wody (masło najpierw pokrój w kostkę). Zagniataj rękami , dokładnie rozetrzyj palcami wszystkie kawałki masła. Gdy ciasto przypomina mokry piasek dodaj łyżkę wody i spróbuj zagnieść do połączenia w jednolite ciasto, jeśli jednak jeszcze jest sypkie, dodaj drugą łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj nadzienie z brzoskwiń. Każdą brzoskwinię przekrój na połówki, usuń pestkę i pokrój na „półksiężyce” grubości ok. 2-3 mm.
- Umieść owoce w misce i dodaj pozostałe składniki nadzienia oprócz jeżyn. Dokładnie wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na kształt koła o grubości ok. 2 mm. Brzeg ciasta nie musi być idealnie równy. Przełóż ciasto na papier do pieczenia i od razu umieść na blaszce do pieczenia.
- Koło z ciasta posyp 1 łyżką kaszki manny zostawiając ok. 3-4 cm czystego brzegu.
- Na powierzchni posypanej kaszką zacznij układać pokrojone brzoskwinie zaczynając od zewnętrznego brzegu w kierunku środka, tak, aby kawałki owoców lekko zachodziły na siebie. Zewnętrzna krawędź ciasta nadal pozostaję pusta.
- Gdy już wypełnisz całe koło brzoskwiniami, posyp je jeszcze małą garścią jeżyn, następnie pozaginaj czysty pas ciasta tak, aby nachodził na owoce, posmaruj go masłem i obsyp płatkami migdałowymi.
- Gotowe galette wstaw razem z blaszką do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piecz 30 minut lub do momentu aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz