sobota, 31 sierpnia 2024

Gallette z brzoskwiniami i jeżynami

 

Składniki na ok. 6 porcji
 
ciasto na spód:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
 
nadzienie:
5-6 szt dojrzałych, ale twardych brzoskwiń (mogą być też nektarynki)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść jeżyn (dowolnie)
 
dodatkowo
1 łyżka kaszki manny
1 łyżka roztopionego masła
2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. W misce lub na stolnicy wymieszaj wszystkie składniki ciasta oprócz wody (masło najpierw pokrój w kostkę). Zagniataj rękami , dokładnie rozetrzyj palcami wszystkie kawałki masła. Gdy ciasto przypomina mokry piasek dodaj łyżkę wody i spróbuj zagnieść do połączenia w jednolite ciasto, jeśli jednak jeszcze jest sypkie, dodaj drugą łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotuj nadzienie z brzoskwiń. Każdą brzoskwinię przekrój na połówki, usuń pestkę i pokrój na „półksiężyce” grubości ok. 2-3 mm.
  3. Umieść owoce w misce i dodaj pozostałe składniki nadzienia oprócz jeżyn. Dokładnie wymieszaj.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy  na kształt koła o grubości ok. 2 mm. Brzeg ciasta nie musi być idealnie równy. Przełóż ciasto na papier do pieczenia i od razu umieść na blaszce do pieczenia.
  5. Koło z ciasta posyp 1 łyżką kaszki manny zostawiając ok. 3-4 cm  czystego brzegu.
  6. Na powierzchni posypanej kaszką zacznij układać pokrojone brzoskwinie zaczynając od zewnętrznego brzegu w kierunku środka, tak, aby kawałki owoców lekko zachodziły na siebie. Zewnętrzna krawędź ciasta nadal pozostaję pusta.
  7. Gdy już wypełnisz całe koło brzoskwiniami, posyp je jeszcze małą garścią jeżyn, następnie pozaginaj czysty pas ciasta tak, aby nachodził na owoce, posmaruj go masłem i obsyp płatkami migdałowymi.
  8. Gotowe galette wstaw razem z blaszką do piekarnika nagrzanego do 200C i piecz 30 minut lub do momentu aż ciasto będzie  złote i chrupiące. 

Galette można podać na ciepło z kulką lodów waniliowych, takie zdecydowanie jest najlepsze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz