środa, 4 września 2024

Makaron z Puglii czyli orecchiette con cime di rapa z burratą

 


Jak spaghetti bolognese w Bolonii, jak porządny kawał steka wołowego w Toskanii, jak pizza w Neapolu, tak w Puglii najbardziej regionalnym daniem jest orecchiette con cime di rapa. Bo i orecchiette, to kształt, który stąd się wywodzi i cime di rapa to lokalne zielsko (zwane rzepą brokułową), no i burrata - też ma tutaj swoje korzenie.

Rzepa brokułowa, to zielone liście, które mają na gałązkach coś w rodzaju "kwiatka", który wygląda jak mały brokułek. W Polsce nie kupi się rzepy brokułowej, choć można dostać jej nasiona i wyhodować samemu. Za to się wezmę może jednak innym razem, a póki co, przygotowałam to danie z użyciem brokułów, które mają bardzo podobny smak. To proste w przygotowaniu danie składa się z niewielu składników, jest to typowy przykład  cucina povera (kuchnia biedaków), ale tylko we Włoszech kuchnia biedaków może smakować tak wyjątkowo.

Składniki (2 porcje):
makaron orecchiette (ilość na 2 osoby)
oliwa
2 ząbki czosnku
1 małe pepperoncino
1 główka brokuła
20 g mielonych migdałów
50 g bułki tartej
sól
2 kulki burraty
płatki pepperoni (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj makaron w ilości na 2 porcje zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie wylewaj wody z gotowania.
  2. Brokuł podziel na malutkie różyczki, łodyżki pokrój na plasterki.
  3. W głębszej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekany czosnek i pepperoni, podsmaż do zeszklenia, następnie dodaj łyżkę oliwy i brokuły. Podsmażaj razem mieszając aż brokuły będą al dente. Posyp solą i wymieszaj.
  4. Równolegle na małej patelni na oliwie podsmaż bułkę tartą z mielonymi migdałami, mieszaj podsmażając aż się lekko zrumieni.
  5. Do patelni z brokułami dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz 1 łyżkę mieszanki bułki tartej i migdałów. Wymieszaj.
  6. Podaj porcje orecchiette posypane dodatkową ilością "niby parmezanu" (bułka tarta z migdałami).
  7. Na każdej porcji połóż kulkę burraty i, jeśli chcesz, posyp porcje płatkami ostrej papryczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz