Składniki ( na prostokątną formę do tarty):
ciasto:
125 g mąki
75 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki listków świeżego tymianku
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
1 opakowanie owczej fety (200 g)
3 - 4 pomidory różnych odmian
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
listki z 3 gałązek tymianku
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki pesto bazyliowego
Sposób przygotowania:
- Z mąki i masła zagniataj ciasto dodając sól, gdy przypomina już mokry piach, dodaj tymianek i wodę. Zagnieć jednolite ciasto.
- Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp mąką, Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Wstaw do lodówki na 30 min.
- Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C.
- Na schłodzonym cieście rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolę lub inne "obciążniki", Wstaw do piekarnika na 15 minut. Zdejmij pergamin i fasolki i dopiekaj jeszcze 10 minut. Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.
- Na schłodzony spód drobno pokrusz fetę, na fecie poukładaj grube plastry pomidorów.
- Pomidory posyp plasterkami czosnku oraz listkami tymianku, posyp solą i mielonym pieprzem, na koniec skrop oliwą.
- Wstaw ponownie do gorącego piekarnika (ta sama temperatura) i piecz 30 minut.
- Gotową tartę wyjmij z piekarnika i zrób na niej kilka kleksików z pesto bazyliowego.
Tartę podaj na gorąco lub na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz