wtorek, 10 września 2024

Tarta z fetą i kolorowymi pomidorami



Składniki ( na prostokątną formę do tarty):

ciasto:
125 g mąki
75 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki listków świeżego tymianku 
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
1 opakowanie owczej fety (200 g)
3 - 4 pomidory różnych odmian
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
listki z 3 gałązek tymianku
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki pesto bazyliowego

Sposób przygotowania:
  1. Z mąki i masła zagniataj ciasto dodając sól, gdy przypomina już mokry piach, dodaj tymianek i wodę. Zagnieć jednolite ciasto.
  2. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp mąką, Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Wstaw do lodówki na 30 min.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  4. Na schłodzonym cieście rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolę lub inne "obciążniki", Wstaw do piekarnika na 15 minut. Zdejmij pergamin i fasolki i dopiekaj jeszcze 10 minut. Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.
  5. Na schłodzony spód drobno pokrusz fetę, na fecie poukładaj grube plastry pomidorów.
  6. Pomidory posyp plasterkami czosnku oraz listkami tymianku, posyp solą i mielonym pieprzem, na koniec skrop oliwą.
  7. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika  (ta sama temperatura) i piecz 30 minut.
  8. Gotową  tartę wyjmij z piekarnika i zrób na niej kilka kleksików z pesto bazyliowego. 
Tartę podaj na gorąco lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz