Składniki (na 2 porcje):
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
1 szalotka drobno pokrojona w kostkę
1 i 1/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 gruszka obrana i utarta na grubej tarce
1/2 - 3/4 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
ok. 350 - 400 g dokładnie oczyszczonych kurek
1/2 opakowania sera gorgonzola
ok. 2 łyżki posiekanych pistacji
sól, pieprz mielony
zielone listki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W rondlu podgrzej oliwę, wrzuć czosnek i szalotkę, podsmaż krótko, tylko do zeszklenia.
- Dodaj ryż i podsmażaj razem mieszając aż ryż zrobi się lekko szklisty.
- Dodaj wino, gotuj dalej mieszając do odparowania wina (2-3 minuty). Teraz dodaj utartą gruszkę i zacznij po trochu dolewać bulion, partiami, w miarę, jak odparowuje.
- Jednocześnie na patelni podgrzej masło i usmaż na nim kurki, posól je pod koniec smażenia i przełóż do ryżu zostawiając niewielką ilość do przybrania.
- Risotto gotuj dalej do chwili, kiedy ryż będzie al dente, miękki na wierzchu i stawiający lekki opór wewnątrz (nie musisz zużyć całego bulionu, ale konsystencja ryżu musi być kremowa, aksamitna). Gotowe risotto zdejmij z ognia.
- Dodaj ser, wymieszaj, spróbuj, czy risotto nie wymaga dosolenia, jeśli tak, to dodaj trochę soli i rozłóż na porcje. Udekoruj pozostawionymi kurkami i zielonymi listkami, posyp pistacjami i mielonym pieprzem. Od razu podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz