piątek, 4 października 2024

Krewetki z chorizo

 


Składniki na 2 porcje

1 łyżka oliwy
150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki
300 g krewetek
½ szklanki białego, wytrawnego wina
sok i skórka otarta z 1 cytryny
sól
chili w płatkach
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
plasterki cytryny do dekoracji


Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj chorizo i smaż na średnim ogniu do momentu, aż z chorizo wytopi się tłuszcz, ale kiełbasa nie zrumieni się jeszcze. Przełóż chorizo na miseczkę, a na patelnię dodaj 1 łyżkę masła.
  2. Na patelnię dodaj teraz czosnek, a gdy się zeszkli, wrzuć krewetki. Posól. Gotuj razem mieszając przez 3 minuty.
  3. Wlej wino i gotuj przez chwilę, aby trochę odparowało.
  4. Dodaj skórkę i sok z cytryny, zamieszaj i dodaj drugą łyżkę masła (najlepiej zimnego, wtedy z sosu zrobi się delikatna emulsja). Zamieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Przed podaniem posyp danie płatkami chili i posiekaną natką, udekoruj plasterkami cytryny. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz