Składniki na 2 porcje
1 łyżka oliwy
150 g kiełbasy chorizo pokrojonej
w plasterki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku obrane i pokrojone
w plasterki
300 g krewetek
½ szklanki białego, wytrawnego
wina
sok i skórka otarta z 1 cytryny
sól
chili w płatkach
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj chorizo i smaż na średnim ogniu do momentu, aż z chorizo wytopi się tłuszcz, ale kiełbasa nie zrumieni się jeszcze. Przełóż chorizo na miseczkę, a na patelnię dodaj 1 łyżkę masła.
- Na patelnię dodaj teraz czosnek, a gdy się zeszkli, wrzuć krewetki. Posól. Gotuj razem mieszając przez 3 minuty.
- Wlej wino i gotuj przez chwilę, aby trochę odparowało.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny, zamieszaj i dodaj drugą łyżkę masła (najlepiej zimnego, wtedy z sosu zrobi się delikatna emulsja). Zamieszaj i zdejmij z ognia.
- Przed podaniem posyp danie płatkami chili i posiekaną natką, udekoruj plasterkami cytryny. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz