Składniki (2-3 porcje):
2-3 łyżki oleju
1 bakłażan średniej wielkości (pokrojony w kostkę o boku ok. 2 cm)
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 strączek chili drobno pokrojony
1 cebula obrana i pokrojona w piórka
1 duża papryka żółta lub czerwona pokrojona w kawałki na 1 kęs
duża garść groszku zielonego w strączkach (można strączki przekroić na pół)
garść tajskiej bazylii (lub zwykłej)
sos:
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
- Pokrojonego bakłażana przypraw solą i odłóż na chwilę, aby puścił sok. Następnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Połącz składniki sosu, odstaw.
- Na woku lub patelni podgrzej olej i usmaż bakłażana mieszając, aby smażył się równomiernie. Gdy jest miękki przełóż na ręcznik papierowy.
- W tym czasie na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju i wrzuć czosnek, cebulę i chilli, smaż 2 -3 minuty i dodaj pokrojoną paprykę oraz groszek. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty, warzywa powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące.
- Na koniec dodaj liście tajskiej bazylii oraz czekającego z boku bakłażana.
- Wlej sos i dalej gotuj mieszając tylko do podgrzania sosu.
- Podaj z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz