Składniki:
3 duże jabłka (najlepiej takie jak
do szarlotki)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu (dowolnie)
mała garść rodzynek lub suszonej żurawiny (dowolnie)
mała garść posiekanych orzechów włoskich (dowolnie)
3 łyżki bułki tartej
1 opakowanie ciasta filo 6-7
arkuszy ( można zastąpić ciastem francuskim)
60 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
- Do miski z pokrojonymi jabłkami dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, orzechy, 1 łyżkę bułki tartej. Gotowe nadzienie do strudla odstaw na bok.
- Na blacie przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę i ułóż na niej pierwszą warstwę ciasta, posmaruj płynnym masłem na całej powierzchni.
- Teraz ułóż drugą warstwę ciasta, a na niej kolejne smarując za każdym razem masłem wszystkie kolejno ułożone warstwy ciasta.
- Kiedy wszystkie warstwy (6-7 płatów) są ułożone, na ostatniej, wierzchniej warstwie posmarowanej masłem rozłóż pozostałą bułkę tartą zostawiając z każdego brzegu margines ok. 2 cm. Na bułkę tartą wyłóż owoce i zacznij zwijać strudel w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Na koniec zwijania sklejenie powinno być na spodzie rulonu, a boki złożone do środka, aby nadzienie nie wypadało. Strudel przenieś teraz w ściereczce na blachę przykrytą papierem do pieczenia i ostrożnie usuń ściereczką spod strudla. Posmaruj rulon ostatnią porcją masła.
- Strudel wstaw do piekarnika nagrzanego do 200⁰ C i piecz 35 minut, do czasu, kiedy strudel nabierze ładnego, rumianego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż strudel lekko przestygnie i podaj go z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym albo tylko posypany pudrem.
Szybka robota i lizanie paluszków do łokci . P O L E C A M .
OdpowiedzUsuń