niedziela, 20 listopada 2016

Smażony tajski makaron z kurczakiem, chrupiącymi warzywami i orzeszkami ziemnymi

Składniki (2 porcje):
1/2 opakowania (125g) pszennego makaronu tajskiego lub chińskiego (np. Mie)
1 sporej wielkości filet z kurczaka

2 łyżki oleju do smażenia
2 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone szalotki
1 duży lub 2 małe strączki czerwonego chilli pokrojone na cienkie krążki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry ze słoiczka lub domowej pasty według przepisu klik
1 mała marchewka pokrojona w cienkie słupki o długości około 4 cm
1 opakowanie kiełków fasoli mung (alternatywnie garść młodych listków szpinaku)

sos:
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1/2 limonki

do podania:
50g posiekanych orzeszków ziemnych
listki kolendry


Sposób przygotowania:
  1. Makaron wrzuć na gotującą wodę i odcedź po 2 minutach gotowania, przelej zimną wodą.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski i odstaw na bok.
  3. W filiżance połącz składniki sosu.
  4. W woku rozgrzej olej, dodaj czosnek, szalotki i chilli, podsmaż razem, a po chwili dodaj pastę curry i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.
  5. Do woka dodawaj kawałki kurczaka i nadal smaż na dość ostrym ogniu przez kolejne 3-4 minuty, cały czas mieszaj.
  6. Do woka dodaj marchewkę i kiełki albo szpinak, smaż mieszając przez kolejną minutę (warzywa muszą pozostać chrupiące).
  7.  Wlej sos i dodaj makaron, smaż jeszcze tylko chwilę, aby makaron się podgrzał i zaraz podawaj.
Makaron podaj z posiekanymi orzeszkami i listkami kolendry.
Potrawa powinna być pikantna dzięki użytej papryczce chilli. Poprawa humoru gwarantowana :-)