1/2 opakowania (125g) pszennego makaronu tajskiego lub chińskiego (np. Mie)
1 sporej wielkości filet z kurczaka
2 łyżki oleju do smażenia
2 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone szalotki
1 duży lub 2 małe strączki czerwonego chilli pokrojone na cienkie krążki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry ze słoiczka lub domowej pasty według przepisu klik
1 mała marchewka pokrojona w cienkie słupki o długości około 4 cm
1 opakowanie kiełków fasoli mung (alternatywnie garść młodych listków szpinaku)
sos:
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
do podania:
50g posiekanych orzeszków ziemnych
listki kolendry
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć na gotującą wodę i odcedź po 2 minutach gotowania, przelej zimną wodą.
- Piersi z kurczaka pokrój na cienkie paseczki, przełóż do miski i odstaw na bok.
- W filiżance połącz składniki sosu.
- W woku rozgrzej olej, dodaj czosnek, szalotki i chilli, podsmaż razem, a po chwili dodaj pastę curry i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.
- Do woka dodawaj kawałki kurczaka i nadal smaż na dość ostrym ogniu przez kolejne 3-4 minuty, cały czas mieszaj.
- Do woka dodaj marchewkę i kiełki albo szpinak, smaż mieszając przez kolejną minutę (warzywa muszą pozostać chrupiące).
- Wlej sos i dodaj makaron, smaż jeszcze tylko chwilę, aby makaron się podgrzał i zaraz podawaj.
Potrawa powinna być pikantna dzięki użytej papryczce chilli. Poprawa humoru gwarantowana :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz