wtorek, 24 stycznia 2017

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy i dyni lub słodkich ziemniaków


To, że na rynku o tej porze roku dominują ziemniaki, kapusta i buraki, które smutnymi kolorami niczym nie przypominają letniego szaleństwa żółci, czerwieni i soczystych zieleni, nie oznacza jeszcze, że zimowa kuchnia musi być też szara i bez wyrazu, bo pod nieciekawą powierzchownością zimowe warzywa skrywają często ciekawą osobowość, a odpowiednia ich kombinacja pozwala przygotować potrawy równie kolorowe i apetyczne,  jak latem, czego dowodem jest właśnie ta zupa.

Składniki (ok. 6 porcji):
250 g suchych ziaren cieciorki
ok. 300 g dyni lub słodkich ziemniaków
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1 strączek czerwonego chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego imbiru 
1/2 łyżeczki kurkumy
3/4 - 1 l rosołu warzywnego (lub drobiowego)
sól

do podania:
ser feta (ok. 1 czubata łyżka pokruszonej fety na każdą porcję)
posiekana natka pietruszki
pieprz z młynka


Sposób przygotowania:
  1. Cieciorkę zalej w misce zimną wodą i zostaw na noc (bez tego etapu ciężko byłoby ją ugotować).
  2. Namoczoną cieciorkę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości na niewielkim ogniu (1 - 1,5h).
  3. Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę.Czosnek, szalotkę i chilli obierz i posiekaj.
  4. W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć czosnek , szalotkę i chilli, kiedy się zeszklą dodaj dynię, kumin, kurkumę oraz imbir i podsmażaj przez chwilę, potem nakryj pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości (można podlać odrobiną rosołu).
  5. Do ugotowanej dyni dodaj trochę więcej niż połowę  ugotowanej cieciorki (resztę na razie odstaw na bok) oraz połowę rosołu.
  6. Warzywa zmiksuj blenderem na krem, rozcieńcz go taką ilością pozostałego rosołu, aby uzyskać właściwą gęstość zupy, dopraw solą (pamiętaj, że feta również będzie słona).
  7. Każdą porcję podaj posypaną łyżką ugotowanej cieciorki, pokruszoną fetą oraz solidną porcją posiekanej natki, posyp świeżo zmielonym pieprzem.