poniedziałek, 8 czerwca 2015

Stek z marlina marynowany w białym winie z szałwią



Składniki (2 porcje):
2 steki z marlina o wadze ok. 150g każdy
ok. 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 8 listków szałwii
1 czubata łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
sól morska
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  1. Steki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj w moździerzu razem z pietruszką i szałwią na pastę, dodaj mielony pieprz i odrobinę oleju, wymieszaj.
  3. Pastą nasmaruj steki z obu stron i ułóż je w misce, a następnie zalej winem (tylko tyle, aby steki były przykryte). Miskę odstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. Przed smażeniem steki oczyść z marynaty i dobrze natrzyj solą morską. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu dosłownie po 2 minuty z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że steki zrobią się twarde i zbite). Jeśli pieczesz steki na grillu węglowym, przed położeniem na ruszcie posmaruj je z obu stron olejem (jeszcze lepiej będzie, jeśli olejem posmarujesz również ruszt).
Steki podałam na szparagach z masłem miętowo-cytrynowym i prażonymi migdałami, przepis na nie znajduje się tutaj. Smacznego!