sobota, 13 czerwca 2015

Zupa szparagowo - porowa na białym winie z chipsami serowo - sezamowymi


Składniki:
2 pęczki białych szparagów
kawałek pora o długości ok. 15 - 20 cm
1,5 łyżki masła
1 gałązka świeżej szałwii
3/4 l rosołu drobiowego lub warzywnego
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól
4-5 łyżek śmietany (dowolnie)
1/2 opakowania koziego serka śmietankowego
szczypta szafranu
1 łyżka mleka
kilka zielonych listków do dekoracji


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi i por opłucz i osusz. Szparagi obierz i odkrój zdrewniałe końcówki. Warzywa pokrój na małe kawałki.
  2. W garnku podgrzej masło, dodaj warzywa, podsmaż je mieszając i pilnując, żeby się nie zrumieniły. Podlej połową wina, dodaj szałwię i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  3. Do warzyw dolej resztę wina i połowę rosołu i gotuj jeszcze chwilę, żeby warzywa zupełnie zmiękły (ok. 5 minut powinno wystarczyć).
  4. Zawartość garnka zmiksuj blenderem na krem, można dodatkowo przetrzeć przez drobne sito, aby zupa była bardziej aksamitna.
  5. Do zupy dodaj jeszcze tyle rosołu, żeby osiągnęła właściwą gęstość, dopraw solą, ewentualnie dodaj śmietanę.
  6. Szczyptę szafranu namocz w łyżce ciepłego mleka. Kiedy puści kolor, wymieszaj mleko z kozim serkiem. 
  7. Zupę udekoruj kleksami z serka i zielonymi listkami.
Do kremu szparagowego idealnie pasują chipsy serowo - sezamowe, przepis na nie znajduje się tutaj.