piątek, 26 lutego 2016

Tajskie żółte curry z owocami morza, dynią i mango

Składniki (4-5 porcji):
2 łyżki żółtej pasty curry (przepis tutaj) lub gotowej pasty
1,5 puszki mleka kokosowego
2 - 3  łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1 limonki
kilka listków tajskiej bazylii (lub zwykłej) plus kilka do dekoracji
200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 owoc mango
garść obranych liści młodego szpinaku
300g białej ryby (użyłam dorsza) pokrojonej w grubą kostkę
ok. 15-20 obranych krewetek
1 strączek zielonej papryczki chilli pokrojony w cienkie krążki


Sposób przygotowania:
  1. W woku podgrzej mleko kokosowe wraz z pastą curry, rozprowadź pastę dokładnie, żeby nie tworzyła grudek. Po kilku minutach do mleka dodaj sos rybny, cukier i bazylię, gotuj razem ok. 2 minuty.
  2. Do sosu dodaj dynię i gotuj, żeby zmiękła (ok. 10 minut), od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Dodaj sok z limonki, szpinak i mango, gotuj dalej przez 2 minuty.
  4. W sosie umieść kawałki ryby i krewetki i gotuj jeszcze chwilę, tylko tyle, żeby krewetki się zagrzały, a ryba nie była surowa, nie mieszaj (zbyt długie gotowanie i intensywne mieszanie na tym etapie spowoduje, że ryba się rozpadnie, a mango rozgotuje).
  5. Podaj curry posypane kawałkami chilli oraz listkami bazylii.