poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pasty do kanapek na bazie sera cheddar z awokado i dynią



Zapraszam na kolorowe, energetyczne śniadanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale dalekie od codziennej rutyny.
Składniki:
pasta z awokado:
1 dorodne, dojrzałe awokado
50g sera cheddar (użyłam red cheddar marki Kerrygold) utartego na drobnej tarce
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanych liści bazylii
sok z ½ cytryny
sól
pieprz mielony

pasta z dyni:
400g dyni bez pestek
50g sera cheddar utartego na drobnej tarce
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka suszonej papryki (najlepiej wędzonej)
szczypta chili w płatkach
sól
pieprz mielony

ponadto:
pieczywo żytnie razowe
mieszanka kolorowego pieprzu
kiełki, np. rzodkiewki


Sposób przygotowania:
  1. Dynię pokrój na grube plastry i upiecz w piekarniku (ok. 20 minut w 180° C). Kiedy jest całkiem miękka, odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnych naczyniach rozgnieć widelcem na miazgę awokado i pieczoną dynię.
  3. Do każdego naczynia dodaj pozostałe składniki pasty i wymieszaj. Ilość soli i pieprzu dostosuj do własnych upodobań.
  4. Kromki chleba posmaruj pastami i posyp pokruszonymi ziarnami kolorowego pieprzu (ja użyłam czerwonego i zielonego) oraz kiełkami.

Pastę z awokado najlepiej przygotować przed samym podaniem, gdyż owoc awokado szybko się utlenia i zmienia kolor, nawet po dodaniu cytryny.