sobota, 15 października 2016

Dynia pieczona pod chrupiacą ziołowo-serową pierzynką


Składniki (8 kawałków – 4 porcje po 2 kawałki) :
1,4 kg dyni

posypka:
spory pęczek mieszanych ziół (pietruszka, szałwia, tymianek)
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
75g utartego sera cheddar (użyłam cheddar marki Kerrygold)
1 łyżeczka bułki tartej

sos:
1 dojrzałe awokado
sok z ½ cytryny
2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżka posiekanej kolendry
sól do smaku



Sposób przygotowania:

  1. Dynię oczyść z pestek i pokrój na 8 równych kawałków. Rozłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 
  2. Zioła obierz z łodyżek i drobno posiekaj razem z czosnkiem i pestkami dyni. Przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki posypki oprócz sera i bułki tartej, wymieszaj i posól do smaku. 
  3. Posypkę rozłóż na porcjach dyni, dociśnij. 
  4. Bułkę tartą połącz z serem, tą mieszanką posyp kawałki dyni. 
  5. Blachę wstaw do pieca nagrzanego do 190° C i piecz około 25-30 minut, aż ser się stopi i zarumieni. 
  6. W czasie, gdy dynia się piecze, przygotuj dip. Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć widelcem na jednolitą miazgę, dodaj sok z cytryny, a następnie wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. Upieczoną dynię podaj na ciepło z zimnym dipem.