sobota, 15 października 2016

Sałatka z figami, kozim serem i orzechami laskowymi


Składniki (2 porcje):
ok. 10 liści sałaty radicchio
2 garście rukoli
5 - 6 świeżych fig
ok. 75 g koziego sera (użyłam koziej fety)
garść orzechów laskowych

sos:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu malinowego (lub innego owocowego)
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 łyżka wody


 Sposób przygotowania:
  1. Na suchej patelni upraż orzechy laskowe, z przestudzonych usuń łuskę na ile to możliwe, rozkrusz lub pokrój na duże kawałki.
  2. Połącz składniki sosu i wymieszaj je na gładką emulsję.
  3. W miseczkach ułóż poszarpane liście radicchio wymieszane z rukolą, dodaj figi pokrojone na ćwiartki, pokruszoną fetę i orzechy.
  4. Sałatkę polej sosem i gotowe.