wtorek, 25 lipca 2017

Ciepła sałatka z krewetkami, smażoną rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (1 porcja):
5-6 krewetek średniej wielkości
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 szalotka obrana i pokrojona w kostkę
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1-2 łyżki koniaku lub brandy
garść liści rukoli
5-6 szt pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
sól
pieprz mielony
posiekana natka pietruszki


Sposób przygotowania:
  1. Na patelni podgrzej połowę oliwy i podsmaż obrane i posolone krewetki, przełóż je do miseczki i odstaw pod przykryciem.
  2. Na patelnię dodaj resztę oliwy i masło, wrzuć czosnek i szalotkę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Dolej białe wino i poczekaj aż się zredukuje mniej więcej o połowę, dolej koniak.
  4. Na sos wrzuć lekko rozdrobnioną rukolę i podsmażaj w sosie około 2-3 minuty mieszając. 
  5. Dodaj połówki pomidorków i duś wszystko razem jeszcze minutę (pomidorki mają się tylko podgrzać, nie ugotować).
  6. Na koniec dodaj krewetki, wymieszaj z pozostałymi składnikami, trzymaj na ogniu jeszcze minutę, aby krewetki podgrzały się. Gotowe danie dopraw solą do smaku.
  7. Sałatkę podaj posypaną mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.