środa, 21 lutego 2018

Wietnamska bagietka banh mi, czyli super buła z przebogatym wnętrzem


Owszem, w Wietnamie jada się bagietki. To taka pozostałość po czasach kolonialnych, podobnie jak ślimaki, czy na przykład pasztety. Banh mi, to specjalność Hoi An i tu właśnie Anthony Bourdain spróbował tej słynnej kanapki, którą podsumował "best sandwich in the world". Nie trzeba dodawać, że w Hoi An skierowaliśmy się właśnie w to miejsce, które od czasu wizyty słynnego foodies'a poznać można po długiej kolejce, która nie skraca się o żadnej porze dnia. Spróbowaliśmy i uznaliśmy, że wietnamska bagietka napakowana warzywami, zieleniną i wieprzowiną, wołowiną lub pasztetem albo wszystkim jednocześnie i doprawiona pikantnym chilli, to petarda i, chociaż, do pełnego porównania brakuje mi znajomości paru kanapek w różnych miejscach świata, śmiało przyznaję rację Anthony'emu Bourdain'owi.

Składniki (4 porcje):
500-600 g chudego boczku przyprawionego i przygotowanego według przepisu klik (może być też polędwica wieprzowa albo inne mięso)
1 duża marchewka obrana i pokrojona w cieniutkie paski
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki octu ryżowego
4 małe bagietki (bagietki upiekłam sama wg. przepisu z www.pracowniawypieków.blogspot.com)
1 długi ogórek wężowy pokrojony w cienkie plastry
marmolada z chilli wg przepisu klik albo gotowy sos chilli 
duża garść kiełków fasoli mung
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry


Sposób przygotowania:
  1. Mięso dopraw i przygotuj według przepisu klik. Boczek może wymagać nieco dłuższego pieczenia niż polędwica, w każdym razie mięso należy dusić do miękkości. 
  2.  Marchewkę umieść w miseczce, posyp solą, odczekaj, aż puści sok, przepłucz dokładnie na sitku zimną wodą, przełóż z powrotem do miseczki, dodaj cukier, ocet i wymieszaj.
  3. Gotowe mięso pokrój na cienkie plasterki, przed nałożeniem do bagietek dobrze jest je jeszcze skropić sosem, który powstał podczas duszenia.
  4. Bagietki przetnij wzdłuż, na dolną część nałóż plastry ogórka, górną posmaruj marmoladą lub sosem chilli,  a środek wypełnij marchewką, kiełkami, mięsem oraz kolendrą i miętą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz