środa, 2 stycznia 2019

Chiński makaron z woka z krewetkami i groszkiem śnieżnym


Uffff... Można odetchnąć z ulgą. Za nami przedświąteczna spina, zwożenie do domu produktów spożywczych, wielogodzinne stanie przy garnkach, ubieranie choinki, której potem nikomu nie chce się rozbierać, goście, goście, goście, dojedzone po świętach pasztety, śledzie, sałatki jarzynowe, bigosy, serniki, makowce i inne potrawy, na które czekało się cały rok, a teraz nie da się już na nie patrzeć i wreszcie, za nami także przymus zarwania tej ostatniej nocy w roku. Bo ze Świętami wiążą się dwie radości, jedna, to oczekiwanie na ich nadejście, druga, to ten moment, kiedy można już powiedzieć "Święta, Święta i po Świętach", wymienić zapasy w lodówce i cieszyć się wydłużającym się dniem, bo chociaż zima dopiero się zaczęła, to od tej chwili do wiosny jakoś bliżej.
Tym, którzy myślą podobnie, proponuję totalną odmianę smaków z polskich na azjatyckie, a konkretnie chiński makaron z woka z krewetkami i groszkiem. Jestem pewna, że prostota przygotowania i bogactwo smaku zachwyci Was i Waszych karnawałowych gości.

Składniki (2 porcje):
chiński makaron chow mein (porcja na 2 osoby)
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku pokrojonego na kawałki
12-14 szt obranych krewetek
pęczek dymki pokrojonej na kawałki
1 marchewka obrana i pocięta w długie, cienkie paski
garść groszku zielonego w strączkach
1 łyżka uprażonego sezamu

sos:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego shaoxing (jeśli nie mamy, pomijamy lub zastępujemy 1 łyżką czystej wódki)
1-1,5 łyżki wody


Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, przełóż do miski, skrop olejem sezamowym, wymieszaj i odstaw na bok (olej służy temu, aby makaron się nie skleił).
  2. Do woka wlej połowę oleju arachidowego, dodaj połowę czosnku i smaż przez chwilę. Gdy pojawi się intensywny aromat czosnku, usuń go z woka i wyrzuć. Na oleju czosnkowym obsmaż krótko krewetki, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw na bok.
  3. Do woka dodaj resztę oleju arachidowego, pozostały czosnek i 3/4 dymki (trochę zielonych części zostaw do posypania), podsmażaj przez chwilę mieszając.
  4. Dodaj groszek i sos powstały z połączenia wszystkich jego składników, gotuj około minuty.
  5.  Dodaj makaron i marchewkę, gotuj kolejną minutę mieszając.
  6. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze moment, aby krewetki się podgrzały. Podawaj natychmiast.
  7. Gotowy makaron podaj posypany sezamem i resztą pokrojonej dymki.
Przepis na podstawie książki "Kuchnia chińska według Goka"