A gdyby tak klasyczny obiad zastąpić miską różności ... , to bylibyśmy na bieżąco z modą na tzw. poke bowl, która bezpośrednio pochodzi z Hawajów, ale swoje korzenie ma w Japonii (poke bowl ma pewne powinowactwo do sushi). W dosłownym przekładzie jest to po prostu "miska pokrojonych na kawałki składników". A skoro potrawa wywodzi się z Japonii, to, łatwo zgadnąć, jej bohaterem będzie ryba, a poza tym świeże warzywa, liście, kiełki oraz słony sos. Może być również ryż, który ja pominęłam, dzięki czemu całość jest lżejsza, ale różnorodność smaków i tekstur oraz intensywność kolorów (dla mnie to aspekt nie do przecenienia) powoduje, że na punkcie tego dania oszalejecie jak miliony Amerykanów, które jeszcze 3 lata temu nie wiedziały czym jest poke bowl.
Składniki (3 porcje):
do przygotowania łososia:
300 g filetu z łososia bez skóry
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
sól (minimalna ilość, gdyż obydwa sosy są już słone)
1 łyżka oleju sezamowego
poza tym:
1 duża garść groszku śnieżnego
1 mały ogórek
1 owoc awokado
1 małe opakowanie szpinaku baby
1 małe opakowanie kiełków fasoli mung
ok. 6 kawałków marynowanego imbiru (takiego jak do sushi)
1-2 łyżki czarnego sezamu
1 papryczka chili
sos:
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru palmowego (lub innego)
2 łyżeczki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- W misce połącz sos sojowy i sos teriyaki i umieść w niej łososia podzielonego na 3 kawałki. Odstaw do zamarynowania (min. na godzinę, ale może być na całą noc).
- Kawałki łososia umieść na blaszce, każdy z nich posyp odrobiną soli, posmaruj olejem sezamowym i wstaw do nagrzanego piekarnika (funkcja grill poziom 3) na ok. 10 minut (nie przesusz łososia). Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
- Groszek wrzuć na gotującą wodę i gotuj 3-4 minuty, następnie wyjmij go z garnka i przełóż do naczynia z lodowatą wodą i kostkami lodu (dzięki temu groszek zachowa intensywnie zielony kolor). Odcedź i osusz groszek.
- Ogórek przekrój wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrój na kawałki.
- Awokado obierz, przekrój na pół, po usunięciu pestki każdą połówkę pokrój na plasterki (skrop cytryną, aby nie ciemniało).
- Liście szpinaku rozłóż do misek, na szpinaku układaj porcje groszku, ogórka, awokado i kiełków. Dodaj rozdrobnione kawałki łososia i na koniec po 2 kawałki marynowanego imbiru.
- Składniki sosu wymieszaj, polej nim sałatkę, gotową posyp jeszcze ziarnami czarnego sezamu oraz kawałkami chilli. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz