wtorek, 28 maja 2019

Szparagi zapiekane z cheddarem


Składniki (2 porcje):
700 g zielonych szparagów
odrobina masła do wysmarowania formy
1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w cienkie plasterki

sos:
1,5 - 2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, biały pieprz mielony, gałka muszkatołowa
50-60 g utartego cheddara
czarny pieprz mielony
1 płaska łyżka bułki tartej

do podania:
kilka gałązek natki pietruszki
grubo mielony czarny pieprz
odrobina utartego cheddara



Sposób przygotowania:
  1. Szparagi opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i odłam zdrewniałe końcówki. 
  2. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i posyp pokrojonym czosnkiem. W naczyniu poukładaj szparagi. 
  3. W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę i rozprowadź ją cały czas podgrzewając. Nie czekając aż mąka się zrumieni, nadal podgrzewając, dolej mleko i wymieszaj sos, aby stał się jednolity. Zestaw rondelek z ognia i dodaj musztardę oraz przyprawy doprawiając sos według własnego smaku. 
  4. Sosem polej szparagi przygotowane w naczyniu do zapiekania. Całość posyp serem i bułką tartą. 
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20-25 minut (ser powinien się lekko zrumienić i utworzyć chrupiącą skorupkę. 
  6. Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki, pieprzem i niewielką ilością utartego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz