Składniki (2 porcje):
700 g zielonych szparagów
odrobina masła do wysmarowania formy
1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w cienkie plasterki
sos:
1,5 - 2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, biały pieprz mielony, gałka muszkatołowa
50-60 g utartego cheddara
czarny pieprz mielony
1 płaska łyżka bułki tartej
do podania:
kilka gałązek natki pietruszki
grubo mielony czarny pieprz
odrobina utartego cheddara
Sposób przygotowania:
- Szparagi opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i odłam zdrewniałe końcówki.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i posyp pokrojonym czosnkiem. W naczyniu poukładaj szparagi.
- W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę i rozprowadź ją cały czas podgrzewając. Nie czekając aż mąka się zrumieni, nadal podgrzewając, dolej mleko i wymieszaj sos, aby stał się jednolity. Zestaw rondelek z ognia i dodaj musztardę oraz przyprawy doprawiając sos według własnego smaku.
- Sosem polej szparagi przygotowane w naczyniu do zapiekania. Całość posyp serem i bułką tartą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20-25 minut (ser powinien się lekko zrumienić i utworzyć chrupiącą skorupkę.
- Przed podaniem posyp zapiekankę natką pietruszki, pieprzem i niewielką ilością utartego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz