wtorek, 24 marca 2020

Makaron z pomidorkami koktajlowymi i cukinią




Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti (ilość na 2 porcje)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
duża garść pomidorków koktajlowych przeciętych na połówki
1 mała cukinia pokrojona w grube plastry, a potem w paski
kawałek żółtej lub czerwonej papryki (niekoniecznie) pokrojonej w paski
4-5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
utarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Wrzuć makaron do gotującej posolonej wody i ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek, zeszklij go, a następnie dodaj pozostałe warzywa, tj. pomidorki, cukinię, paprykę i suszone pomidory. . Wszystko razem duś przez kilka minut aż pomidory puszczą sok, a cukinia i papryka pozostaną jędrne. Na koniec dodaj kapary i dopraw solą i pieprzem.
  3. Odcedzony makaron dodaj na patelnię, wymieszaj z warzywami i  podaj posypany utartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz