Składniki (2 porcje):
garść suszonych grzybów
250 g pieczarek
1 bakłażan
1-2 łyżki oleju
1 czerwona cebula średniej wielkości pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
1 kieliszek wódki (lub koniaku albo whisky)
1 ogórek konserwowy pokrojony na małe kawałki
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
do podania:
2 łyżki kwaśnej śmietany
posiekana natka pietruszki
ugotowany ryż
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wody i odstaw na bok.
- Pieczarki opłucz i pokrój na grube plasterki.
- Bakłażana pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie każdy plaster pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm.
- Na patelni podgrzej łyżkę oleju, wrzuć kawałki bakłażana i smaż przez ok. 7-8 minut często mieszając, aby smażyły się równomiernie. Usmażone bakłażany przełóż do miski i odstaw.
- Na gorącą patelnię wrzuć teraz pieczarki nie dodając tłuszczu, smaż na dużym ogniu do skarmelizowania pieczarek uważając, aby ich nie przypalić.
- Do skarmelizowanych pieczarek dodaj cebulę i czosnek oraz 1 łyżkę oliwy, a po chwili odciśnięte z wody suszone grzyby (wody nie wylewaj). Smaż razem na nieco mniejszym ogniu przez ok. 3 minuty, po czym dolej wodę, w której moczyły się grzyby.
- Dodaj alkohol i gotuj dalej, po 2 minutach dodaj ogórek i kapary, dopraw solą i pieprzem i podaj z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką.
Przepis na podstawie książki Jamiego Olivera p.t. "Wege", z tą różnicą, że książkowy strogonow jest przygotowany tylko z grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz