czwartek, 1 października 2020

Kaszotto z borowikami



Składniki (2 porcje):

2 szalotki 
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 woreczki kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki białego wina
0,7 l bulionu drobiowego lub warzywnego
300 g świeżych borowików
1 łyżka masła
1 czubata łyżka sera owczego z truflami (lub bez trufli, np. pecorino)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
Sposób przygotowania:
  1. Szalotki i czosnek posiekaj. W rondlu podgrzej oliwę i podsmaż szalotki z czosnkiem do zeszklenia.
  2. Do rondla dodaj kaszę wysypaną z woreczków i podsmażaj przez kilka minut mieszając.
  3. Dolej wino, a gdy w połowie odparuje zacznij dodawać partiami bulion. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając i uzupełniając bulion w miarę jak się wygotowuje.
  4. Równolegle oczyść borowiki i pokrój je na małe kawałki, a następnie podsmaż na patelni na podgrzanym maśle. Kiedy będą lekko zrumienione, dodaj je do kaszy i zamieszaj (możesz zostawić kilka kawałków do dekoracji). Kaszę z grzybami gotuj jeszcze do czasu, aż kasza będzie miękka.
  5. Na koniec dodaj do kaszotto utarty ser, wymieszaj i rozłóż na porcje posypując posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz