środa, 9 marca 2022

Pieczone pomidorki koktajlowe na serku labneh



Składniki (2 porcje):
ok. 20 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki
skórka otarta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól morska
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki kuminu w ziarnach
2 - 3 gałązki tymianku
ok. 300 g serka labneh lub jogurtu greckiego
dodatkowa porcja oliwy do polania
płatki chili do posypania
listki oregano lub bazylii do podania

Sposób przygotowania:
  1. Opłukane pomidorki umieść w misce, dodaj czosnek, połowę skórki z cytryny, cukier, sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Wymieszaj.
  2. Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj kumin. Podsmaż kumin do momentu, aż zacznie wyraźnie pachnieć. Dodaj pomidorki i tymianek. Wymieszaj. 
  3. Teraz możesz wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰ C i piec pomidorki przez 20 minut albo, nie wstawiając do piekarnika,  smażyć je na płycie przez ok. 10 minut mieszając kilka razy. Jeśli miejscami się zrumienią lub nawet lekko przypalą, to dobrze.
  4. Labneh lub jogurt wymieszaj z pozostałą ilością skórki z cytryny i dopraw solą, Porcje labneh lub jogurtu rozłóż na 2 talerze, na wierzchu umieść gorące pomidorki wraz z sokami, jakie puściły. 
  5. Całość polej dodatkową porcją oliwy i posyp płatkami chili oraz listkami oregano lub bazylii.
Przepis z książki "Prosto"  Yotama Ottolenghi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz