Składniki (2 porcje):
2 niezbyt duże bakłażany
2 + 1 łyżki oleju arachidowego
kawałek imbiru (3 - 4 cm) obranego i utartego na tarce
3 szalotki obrane i pokrojone w krążki
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 papryczka chili drobno posiekana
3 dymki pokrojone na kawałki długości ok. 2 cm
prażone ziarna sezamu do posypania
sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki płynnego miodu
1,5 łyżki ciemnego octu azjatyckiego
1,5 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1,5 łyżki oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2 cm.
- Na patelnię lub do woka wlej 2 łyżki oleju, podgrzej a następnie usmaż bakłażana. Cały czas mieszaj, aby bakłażan delikatnie się zrumienił ze wszystkich stron. Bakłażan jest gotowy, gdy jego miąższ jest miękki, a krawędzie rumiane. Przełóż bakłażana na ręcznik papierowy.
- Do woka dodaj odrobinę oleju i wrzuć imbir, szalotki, czosnek i chili. Smaż razem mieszając do zeszklenia.
- W międzyczasie w miseczce połącz składniki sosu.
- Gdy warzywa w woku są usmażone dodaj dymkę, a następnie usmażonego bakłażana. Wlej sos i smaż razem jeszcze2-3 minuty. Bakłażana podaj z ryżem i, na przykład, z sałatką z ogórka marynowanego w soku z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz