poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i fetą

Składniki (4 - 6 porcji):
4 pomidory odmiany o podłużnym kształcie i bogate w miąższ
3 duże czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 szalotki
odrobina oliwy
garść listków bazylii
sól
pieprz mielony
trochę pokruszonej fety
kilka zielonych listków do dekoracji



 Sposób przygotowania:
  1. Pomidory przekrój wzdłuż na połówki i ułóż je przecięciem do góry na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posyp je solą i skrop oliwą. Obok ułóż całe papryki. Blachę wstaw do  piekarnika nagrzanego do 180°. Pomidory powinny podpiec się dostatecznie w ciągu 20-30 minut, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Paprykę piecz dalej kolejne 20-30 minut obracając ją od czasu do czasu.
  2. Upieczone i przestudzone papryki obierz ze skórki (nie wylewaj soku, który puszczą papryki i pomidory) i oczyść z pestek. Szalotki i czosnek wyduś z łupin.
  3. Warzywa oraz liście bazylii umieść w blenderze i zmiksuj bardzo dokładnie na krem, na koniec wlej cały sok, jaki powstał podczas pieczenia i blenduj jeszcze chwilę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę wody.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
  5. Podaj chłodnik z lodówki albo w temperaturze pokojowej posypany pokruszoną fetą i udekorowany listkami bazylii lub tymianku.