środa, 22 kwietnia 2020

Domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim z pesto cytrynowym i karczochami



Składniki:

makaron:
ok. 200 g mąki 
20-25 liści czosnku niedźwiedziego
(w przepisie można użyć gotowego, kupnego makaronu, nie musi być smakowy, ale co domowy, to domowy)

2-3 czubate łyżki pesto przygotowanego wg. przepisu klik (czosnek niedźwiedzi można zastąpić bazylią, szczypiorkiem czosnkowym lub pietruszką, wtedy należy dodać dodatkowo 1 ząbek czosnku)
otarta skórka i sok z 1 dużej cytryny 
7-8 szt karczochów z zalewy (z puszki lub słoika)
parmezan lub pecorino do posypania
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Opłukane liście czosnku pokrój, umieść w rondelku, zalej 1/2  szklanki wody, zagotuj i gotuj 4-5 minut. Przetrzyj przez drobne sitko razem z płynem.
  2. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek na środku, wlej płyn z przetartym czosnkiem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody, jeśli zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto owiń folią i odstaw, żeby odpoczęło, po 1/2 godziny powinno być jednolite i elastyczne.
  3. Ciasto wałkuj partiami na cienkie płaty, które pozostaw do przeschnięcia na 1/2 godz., po tym czasie pokrój płaty na wstążki przy pomocy maszynki do makaronu lub zroluj jak naleśniki i pokrój nożem na równej szerokości wstążki. 
  4. Przygotuj pesto wg. przepisu na pesto z czosnku niedźwiedziego (link w składnikach) dodając dodatkowo skórkę i sok z cytryny.
  5. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie. Przecedź zostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania.
  6. Garnek od gotowania makaronu postaw ponownie na małym ogniu wraz z odłożoną wodą z gotowania, dodaj pesto, przecedzony makaron i przepołowione karczochy. Wszystko razem delikatnie zamieszaj, aby pesto pokryło cały makaron. Po 3 minutach zdejmij z ognia i podaj makaron posypany pieprzem i porcją utartego parmezanu.

3 komentarze:

  1. Ten makaron wygląda bardzo smakowicie, świeżo i przy tym lekko. Czy parmezan można zamienić na inny ser? Nie przepadam za nim, jest dla mnie zbyt intensywny. W tygodniu mam dietę pudełkową, którą znalazłem tu ale w weekendy gotuję sobie sam. Często też zapraszam znajomych. Szukam takich zdrowych, fit przepisów, które nie zaburzą utraty wagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć sera pecorino albo ewentualnie Dziugasa, Old Amsterdam lub z polskich Bursztyn.

      Usuń
  2. Come una ricetta vera Italiana, buonissima !

    OdpowiedzUsuń